INDIAN HISTORY


Indian History Questions Answers

In this page we have updated the ‘Indian History’ questions and answers regarding all aspect of the history of India and the major events under the History of India have given.
So start learn and increase your knowledge about Indian History.


1:  The capital of the kingdom of Maharaja Ranjit Singh ji Was-
A. Lahore,
B. Kapurthala,
C. Amritsar,
D. Patiala
Ans- A

2:  Zero was invented by-
A. An unknown indian,
B. Varahamihira,
C. Aryabhatta,
D. Bhaskara
Ans- A

3:  Which one of the following usages was a post-Vedic development-
A. Dharma-Artha-Kama-Moksha,
B. Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra,
C. Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa,
D. Indra-Surya-Rudra-Marut
Ans- C

4:  Sea route to India was discovered by-
A. Vasco-da-gama,
B. Columbus,
C. B. Amundsen,
D. None of above
Ans- A

5:  Babar entered India for the first time through-
A. Punjab,
B. Kashmir,
C. Rajasthan,
D. Sind
Ans- A

6:  Rig veda is believed by the historians to have been written when it was-
A. Beginning of Iron Age,
B. Copper Age,
C. Stone Age,
D. Bronze Age
Ans- A

7:  India derives its name from-
A. Lord Indra,
B. The Hindus,
C. The river Indus,
D. The Aryans
Ans- C

8:  Who said that there was no Slavery in India-
A. Heiun Tsang,
B. Megasthenese,
C. Strabo,
D. Fahien
Ans- B

9:  A national religion called Din-i-Illahi was promulgated by-
A. Aurangazeb,
B. Babur,
C. Humayun,
D. Akbar
Ans- D

10:  The magnificent temple at Halebid was established by-
A. Hosysalas,
B. Naickers,
C. Pandyas,
D. Cholas
Ans- A

11:  The first Indian ruler who joined the subsidiary Alliance was-
A. The Nawab of Oudh,
B. The Nizam of Hyderabad,
C. Peshwa Baji Rao II,
D. The king of Travancore
Ans- B

12:  The statue of Gomateshwara at Sravanabelagola was built by-
A. Chandragupta Maurya,
B. Kharvela,
C. Amoghavarsha,
D. Chamundaraya
Ans- D

13:  Which one of the following pairs is correctly matched-
A. Battle of Buxar-Mir Jafar Vs Clive,
B. Battle of Wandiwash-French Vs East India Company,
C. Battle of Chelianwala-Dalhousie Vs Marathas,
D. Battle of Kharda-Nizam Vs East India Company
Ans- B

14:  In the Gandhara sculptures the preaching mudra associated with the Buddha’s First Sermon at Sarnath is-
A. Abhaya,
B. Dhyana Manidha Naeyam,
C. Dharmachakra,
D. Bhumisparsa
Ans- C

15:  Which one of the following important trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi-
A. Tagara,
B. Sripura,
C. Tripuri,
D. Tamralipti
Ans- A

16:  The significance of the Bengal Regulation of 1793 lies in the fact that-
A. It provided for the establishment of the Supreme court,
B. It restricted the application of English law to Englishmen only,
C. It accommodated the personal laws of Hindus and Muslims,
D. It provided for the appointment of the Indian Law Commission
Ans- C

17:  The first Indian ruler to organize Haj pilgrimage at the expense of the state was-
A. Alauddin Khilji,
B. Feroz Tughlaq,
C. Akbar,
D. Aurangzeb
Ans- C

18:  Which one of the following territories was not affected by the revolt of 1857-
A. Chittor,
B. Jagdishpur,
C. Lucknow,
D. Jhansi
Ans- A

19:  Vidhushaka, a common character in Sanskrit drama is invariably a-
A. Shudra,
B. Kshatriya Manidha Naeyam,
C. Vaishya,
D. Brahmana
Ans- D

20:  ‘Live well, as long as you live. Live well even by borrowings, for once cremated, there is no return’. The rejection of after life is an aphorism of the-
A. Charvakas,
B. Sunyavada of Nagarjun,
C. Ajivikas,
D. Kapalika sect
Ans- A





21:  The name of the poet Kalidas is mentioned in the-
A. Allahabad pillar inscription,
B. Hanumakonda inscription,
C. Alapadu grant,
D. Aihole inscription
Ans- D

22:  The word ‘Hindu’ as reference to the people of Hind (India) was first used by-
A. The Greeks,
B. The Chinese,
C. The Romans,
D. The Arabs
Ans- A

23:  Toramana belonged to the ethnic horde of the-
A. Yue-chis,
B. Hunas,
C. Scythians,
D. Sakas
Ans- B

24:  Who among the following is said to have witnessed the reigns of eight Delhi Sultans-
A. Minhaj-us-siraj,
B. Shams-i-siraj Afif,
C. Ziauddin Barani,
D. Amir Khusrau
Ans- D

25:  Which one of the following monuments has a dome which is said to be one of the largest in the world-
A. Tomb of Sher Shah, Sasaram,
B. Gol Gumbaz, Bijapur,
C. Tomb of Ghiyas-ud-din Tuglaq, Delhi,
D. Jama Masjid, Delhi
Ans- B

26:  Which one of the following usages was a post-Vedic development-
A. Brahmacharya-Grihasthashrama-Vanaprastha-Sanyasa,
B. Brahmana-Kshatriya-Vaishya-Shudra,
C. Dharma-Artha-Kama-Moksha,
D. Indra-Surya-Rudra-Marut
Ans- A

27:  Who among the following ladies wrote a historical account during the Mughal period ?
A. Gulbadan Begum,
B. Zebun-nissah Begum,
C. Jahanara Begum,
D. Noorjahan Begum
Ans- A
28:  The first to start a joint stock company to trade with India were the Manidha Naeyam-
A. French,
B. Dutch,
C. Portuguese,
D. Danish
Ans- B

29:  Why, the caves and rock-cut temples at Ellora are-
A. Buddhist,
B. Hindu and Jain,
C. Buddhist and Jain,
D. Hindu, Buddhist and Jain
Ans- D

30:  The Mansabdari system introduced by Akbar was borrowed from the system followed in-
A. Afghanistan,
B. Persia,
C. Mongolia,
D. Turkey
Ans- C

31:  Hughly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by-
A. The Danish,
B. The French,
C. The Portuguese Manidha Naeyam,
D. The British
Ans- C

32:  The concept of Anuvrata was advocated by-
A. Jainism,
B. Mahayana Buddhism,
C. Hinayana Buddhism,
D. The Lokayata School
Ans- A

33:  Ashtapradhan was a Council of Ministers Manidha Naeyam-
A. In the Maratha administration,
B. In the Chola administration,
C. In the Vijaynagar administration,
D. None of these
Ans- A

34:  The two principles monuments of Alaud-din Khilji’s reign-the Jama at Kana Masjid and Alai Darwaza, were constructed at-
A. Agra,
B. Delhi,
C. Dhar,
D. Gulbarga
Ans- B

35:  The term samanta, meaning a feudatory from the sixth century AD, originally meant a-
A. slave,
B. cultivator,
C. neighbor,
D. foreigner
Ans- C

36: Visakhadatta sketches the event after the death of Samudragupta in his work-
A. Mudrarakasam,
B. Devi Chand Guptam,
C. Mrichekakatika,
D. Malavikagnimitra
Ans- A

37:  Why, The year 788 AD was a good one for Hinduism-
A. Shankracharya was born that year,
B. Harsha Vardhana, the last Buddhist king, died,
C. Samudragupta converted to Hinduism,
D. All Muslim invaders were defeated
Ans- A

38:  The Vijayanagara king who employed skilled archers of the Turkish clan and raised the fighting capacity of his bowmen was-
A. Bukka I,
B. Devaraya I,
C. Krishnadevaraya,
D. Ramaraya
Ans- B

39:  The Kalinga was fought in-
A. 321 BC,
B. 301 BC,
C. 261 BC,
D. 241 BC
Ans- C

40:  The Vedas contain all the truth was interpreted by-
A. Swami Vivekananda,
B. Swami Dayananda,
C. Raja Rammohan Roy,
D. None of the above
Ans- B





41:  We can know about early vedic period from-
A. archaeological excavations,
B. the Rig Veda,
C. Jatak Katha,
D. contemporary culture
Ans- B

42:  The Venetian traveler who travelled with his wife and reached Vijayanagar around 1420 was-
A. Athanasius Nikitin,
B. Nicolo de Conti,
C. Ibn Batuta,
D. Ferishta
Ans- B

43:  Though Ashoka had many sons, the inscriptions mentioned only one who is not mentioned in any other source. He is-
A. Kunala,
B. Tivara,
C. Mahendra,
D. Jalauka
Ans- B

44:  The Turko-Afghan rule in India lasted for about-
A. two centuries,
B. three centuries,
C. four centuries,
D. a little over one century
Ans- B

45:  The term Nirgrantha is associated with-
A. Ajivikas,
B. Charvakas,
C. Jainas,
D. Pasupatas
Ans- C

46:  The Upanishads are-
A. a source of Hindu philosophy,
B. books of ancient Hindu laws,
C. books on social behavior of man,
D. prayers to God
Ans- A

47:  Under the Government of India, Provincial Legislatures consisted of two chambers, except in the case of-
A. Assam,
B. Bihar,
C. Madras,
D. Punjab
Ans- D

48:  The Uprising of 1857 was described as the first Indian war of Independence by-
A. S.N. Sen,
B. R.C. Mazumdar,
C. B.G. Tilak,
D. V.D. Savakar
Ans- D

49:  The system of Dual Government during the latter half of the 18th century AD is associated with the name of-
A. Clive,
B. Comwallis,
C. Waren Hastings,
D. William Bentinck
Ans- A

50:  Universities in the Presidency towns in India were established in-
A. 1857,
B. 1858,
C. 1900,
D. 1909
Ans- A


Read More GK:

Current Affairs 2017 Computer GK
Current Affairs 2016 GK in Hindi
Science GK Political Science GK
Constitution GK Uttarakhand GK
Solved Papers GK UPSC Questions for Practice
Economics GK Geography GK
Important Question for SSC Railway Exams Important GK
Question Banking GK Current Affairs Uttarakhand

Remember- Practice will Make you Perfect. So always do it for your examination success.