Online Quiz History Questions


Online Quiz History Questions

Hey reader’s. In this post we have collect 50 questions about the history (India and world) for you to prepare for upcoming examinations. These questions will be very useful for ssc, upsc, banks, railways and state level examinations. So now start to read each of the following Online Quiz History Questions and then write answers of them on your notepad. After that analysis the answers which are describes in the end of this post.


Question 1. Indian Napoleon was?
A. Chandra Gupta I,
B. Samudra Gupta,
C. Skanda Gupta,
D. Chandra Gupta

Question 2. Kanishka followed?
A. Jainism,
B. Sikhism,
C. Hinduism,
D. Buddhism

Question 3. The Mughal Empire reached its zenith of expansion under?
A. Akbar,
B. Humayun,
C. Aurangazeb,
D. Shahjehan

Question 4. In the Battle of Wandiwash, the English defeated?
A. the Dutch,
B. the French,
C. the Portuguese,
D. None of these

Question 5. Who established the Mughal Dynasty?
A. Akbar,
B. Babur,
C. Humayun,
D. Bahadur Shah

Question 6. The Indian National Congress was founded by?
A. Mahatma Gandhi,
B. Annie Besant,
C. W.C.Bannerji,
D. A.O.Hume

Question 7. The first ruler of Pala dynasty was?
A. Gopala,
B. Dharmapala,
C. Bhaskaravarman,
D. None of these

Question 8. The first to establish regular trade with India was?
A. Dutch,
B. Portuguese,
C. French,
D. English

Question 9. Which one of the following was the port city of the Indus Valley Civilisation?
A. Harappa,
B. Kalibangan,
C. Lothal,
D. Mohenjodara

Question 10. Rig Veda is believed by the historians to have been written when it was?
A. Stone Age,
B. Copper Age,
C. Bronze Age,
D. Beginning of Iron Age

Question 11. Babar entered India for the first time through?
A. Sind,
B. Punjab,
C. Kashmir,
D. Rajasthan

Question 12. Sea route to India was discovered by?
A. Columbus,
B. Amundsen,
C. Vasco–da–gama,
D. None of these

Question 13. The Aryans came from Central Asia to India around?
A. 8000 B.C.,
B. 6500 B.C.,
C. 3500 B.C.,
D. 2500 B.C.

Question 14. Which one of the following was the port city of the Indus Valley Civilisation?
A. Harappa,
B. Kalibangan,
C. Lothal,
D. Mohenjodara

Question 15. Rig Veda is believed by the historians to have been written when it was?
A. Stone Age,
B. Copper Age,
C. Bronze Age,
D. Beginning of Iron Age

Question 16. The Widow Remarriage Act was passed by?
A.  Lord Wavell,
B.  Lord Canning,
C.  Lord Dalhousie,
D.  Lord Auckland

Question 17. The Indus Valley houses were built of?
A. Bamboos,
B. Wood,
C. Bricks,
D. Stone

Question 18. The French made their advent through?
A. Mahe,
B. Yenam,
C. Karaikal,
D. Pondicherry

Question 19. The last Mughal Emperor was?
A. Akbar,
B. Babur,
C. Bahadur Shah,
D. Noor Jehan

Question 20. The first wave of Aryan immigration into India began in?
A. 500 BC,
B. 1000 BC,
C. 1500 BC,
D. 1000 A.D.

Question 21. Aryans lived in?
A. Maharashtra,
B. South India,
C. Central India,
D. Gangetic Valley

Question 22. Taj Mahal is on the banks of?
A. Tapti,
B. Ganges,
C. Jamuna,
D. Cauvery

Question 23. Panipat is modern?
A. Delhi,
B. Kurukshetra,
C. Sonepat,
D. Faridabad

Question 24. The Indus Valley Civilization belongs to the  ?
A.  Palaeolithic Age,
B.  Mesolithic Age,
C.  Neolithic Age,
D.  Chalcolithic Age

Question 25. The first president of the Republic of India was?
A. V.V.Giri,
B. Zakir Hussain,
C. Dr.Radhakrishnan,
D. Dr.Rajendra Prasad

Question 26. The first ruler of Pala dynasty was?
A. Gopala,
B. Dharmapala,
C. Bhaskaravarman,
D. None of these

Question 27. Who introduced English in India?
A.  Lord Canning,
B.  Lord Dalhousie,
C.  Lord Rippon,
D.  Lord William Bentick

Question 28. The Civil services in India was established by?
A. Lord Rippon,
B. Lord Dalhousie,
C. Lord William Bentick,
D. Lord Cornwallis

Question 29. The founder of Portuguese power in India was?
A. Danes,
B. Salsette,
C. Albuquerque,
D. Vasco–da–gama

Question 30. In the Battle of Wandiwash, the English defeated?
A. the Dutch,
B. the French,
C. the Portuguese,
D. None of these

Question 31. Indian Navy Act was passed on?
A. 1921,
B. 1925,
C. 1927,
D. 1930

Question 32. Which of the following Harappan sites had a dock?
A.  Lothal,
B.  Harappa,
C.  Alamgirpur,
D.  Mohenjodaro

Question 33. The king of Kalinga in the Maurya period was?
A. Simuka,
B. Kharavela,
C. Kuvishka,
D. Kanishka

Question 34. Who introduced the system of Local boards or Local Bodies in India?
A.  Lord Lytton,
B.  Lord Ripon,
C.  Lord Curzon,
D.  Lord Mayo

Question 35. The treaty of Seringapatnam was between Cornwallis and?
A. Haider Ali,
B. Chand Bibi,
C. Tipu Sultan,
D. Nizam of Hyderabad

Question 36. Ashoka conquered Kalinga in the year?
A. 231 AD,
B. 127 AD,
C. 261 BC,
D. 327 BC

Question 37. The family of the Rig Vedic Aryans was?
A.  Matriarchal,
B.  Matrilineal,
C.  Patrilineal,
D.  Patriarchal

Question 38. The fourth Buddhist Council was held by? 
A.  Chandragupta,
B.  Ashoka,
C.  Harashavardhana,
D.  Kanishka

Question 39. The fourth Buddhist Council was held at?
A.  Rajagriha,
B.  Vaishali,
C.  Kundalavana,
D.  Patliputra

Question 40. Chand Bibi was the ruler of?
A. Satara,
B. Bijapur,
C. Golconda,
D. Ahmednagar

Question 41. ‘The Taj Mahal’ was built by the Emperor Shah Jahan, but for whom? 
A.  Jahani Mahal,
B.  Farida Mahal,
C.  Mumtaz Mahal,
D.  Toba Begum

Question 42. Do or Die slogan is associated with?
A. Mahatma Gandhi,
B. Bala Gangadhara Tilak,
C. Jawaharlal Nehru,
D. Nethaji


Answers:

1-b,   2-d,   3-c,   4-b,   5-b,   6-d,   7-a,   8-b,   9-c,   10-d,   11-b,   12-c,   13-d,   14-c,
15-d, 16-c,  17-c,   18-d,   19-c,   20-c,   21-d,   22-c,   23-b,   24-c,   25-d,   26-a,   27-d,   28-a, 29-c,   30-b,   31-c,   32-a,   33-b,   34-b,   35-c,   36-c,   37-d,   38-d,   39-c,   40-d,   41-c, 42-a


Note: You can also read about Modern Indian History Questions and Answers in this post.


Read More GK

Current Affairs 2017 Computer GK
Current Affairs 2016 GK in Hindi
Science GK History GK
Constitution GK Uttarakhand GK
Solved Papers GK UPSC Questions for Practice
Economics GK Geography GK
Important Question for SSC Railway Exams Important GK
Question Banking GK Political Science GK

Remember- Practice will Make you Perfect. So always do it for your examination success.


 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.