Top 50 Reasoning Analogy Questions and answers


Top 50 Reasoning Analogy Questions and answers


Note: (Question No. 1-22,  find out the alternative which will replace the question mark) Here is the Top 50 Reasoning Analogy Questions and answers.


  1. QIOK : MMKO :: YAWC : ?
    A. UESG,
    B. USGA,
    C. DWAS,
    D. SUEG
    Ans:- A
  2. REASON : SFBTPO :: THINK : ?
    A. SGHMJ,
    B. UIJOL,
    C. VYOIC,
    D. UJKPM
    Ans:- B
  3. ? : QEHMDF :: WIDELY : HVCDXK
    A. FRINGE,
    B. STRING,
    C. FRANCE,
    D. DEMAND
    Ans:- A
  4. FIELD : GJFME :: SICKLE : ?
    A. RHBJKD,
    B. RHJBKD,
    C. TJLDMF,
    D. TJDLMF
    Ans:- D
  5. ACFJ : ZXUQ :: EGIN : ?
    A. VUSQ,
    B. UTRP,
    C. VRPM,
    D. VTRM
    Ans:- D
  6. PSQR : CFED :: JMKL : ?
    A. UVXZ,
    B. YVZX,
    C. YXZW,
    D. WZYX
    Ans:- D
  7. ABCD : WXYZ :: EFGH : ?
    A. STUV,
    B. ZYXW,
    C. VUTS,
    D. WXZY
    Ans:- A
  8. 3 : 12 :: 5 : ?
    A. 25,
    B. 35,
    C. 30,
    D. 15
    Ans:- C
  9. 14 : 9 :: 26 : ?
    A. 12,
    B. 13,
    C. 31,
    D. 15
    Ans:- D
  10. 8 : 24 :: ? : 32
    A. 5,
    B. 6,
    C. 10,
    D. 8
    Ans:- B
  11. 16 : 56 :: 32 : ?
    A. 96,
    B. 112,
    C. 120,
    D. 128
    Ans:- B
  12. MO : 13 11 :: HJ : ?
    A. 19 17,
    B. 18 16,
    C. 8 10,
    D. 16 18
    Ans:- B
  13. 24 : 60 :: 120 : ?
    A. 160,
    B. 220,
    C. 300,
    D. 108
    Ans:- C
  14. 144 : 10 :: 169 : ?
    A. 14,
    B. 11,
    C. 13,
    D. 12
    Ans:- B
  15. 4 : 19 :: 7 : ?
    A. 52,
    B. 49,
    C. 28,
    D. 68
    Ans:- A
  16. 123 : 132 :: 235 : ?
    A. 232,
    B. 352,
    C. 253,
    D. 252
    Ans:- C
  17. 335 : 216 :: 987 : ?
    A. 868,
    B. 867,
    C. 872,
    D. 888
    Ans:- A
  18. 61 : 121 :: ? : 337
    A. 211,
    B. 222,
    C. 220,
    D. 240
    Ans:- A
  19. 8 : 28 :: 27 : ?
    A. 28,
    B. 8,
    C. 64,
    D. 65
    Ans:- D
  20. 10 : 99 :: 9 : ?
    A. 69,
    B. 80,
    C. 97,
    D. 49
    Ans:- B
  21. 9 : 8 :: 16 : ?
    A. 27,
    B. 17,
    C. 16,
    D. 18
    Ans:- A
  22. 68 : 130 :: ? : 350
    A. 220,
    B. 224,
    C. 222,
    D. 226
    Ans:- C


Note : (Question No. 1-16, Find the best matching word)


    1. Mars, Earth, Jupiter
      A. Planets,
      B. Cosmos,
      C. Orbits,
      D. Astronauts
      Ans:- A
    2. Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur
      A. Shimla,
      B. Mysore,
      C. Pune,
      D. Indore
      Ans:- A
    3. Root, Stem, Branch
      A. Fertilizer,
      B. Leaf,
      C. Tree,
      D. Wood
      Ans:- B
    4. Wheat, Barley, Rice
      A. Food,
      B. Agriculture,
      C. Farm,
      D. Gram
      Ans:- D
    5. Lungs, Liver, Kidney
      A. Neck,
      B. Testis,
      C. Heart,
      D. Nose
      Ans:- C
    6. Pathology, Cardiology, Radiology, Ophthalmology
      A. Biology,
      B. Hematology,
      C. Zoology,
      D. Geology
      Ans:- B
    7. Wrestling, Karate, Boxing
      A. Pole-vault,
      B. Swimming,
      C. Judo,
      D. Polo
      Ans:- C
    8. Carpenter, Plumber, Electrician
      A. Doctor,
      B. Blacksmith,
      C. Professor,
      D. Lawyer
      Ans:- B
    9. Basic, Pascal, Fortran
      A. Cobol,
      B. Bhopal,
      C. Calculator,
      D. Cyclotron
      Ans:- A
    10. Engine, Compartment, Wheels
      A. Motor,
      B. Ship,
      C. Sea,
      D. Rail-line
      Ans:- D
    11. Volleyball, Hockey, Football
      A. Aquatics,
      B. Baseball,
      C. Athletes,
      D. Sports
      Ans:- B
    12. Lock, Shut, Fasten
      A. Window,
      B. Door,
      C. Iron,
      D. Block
      Ans:- D
    13. Arid, Parched, Droughty
      A. Draft,
      B. Earth,
      C. Dry,
      D. Cow
      Ans:- C
    14. Tamilian, Gujarati, Punjabi
      A. Aryan,
      B. Dravidan,
      C. Indian,
      D. Barbarian
      Ans:- C




15. Newspaper, Hoarding, Television
A. Press,
B. Media,
C. Rumor,
D. Broadcast
Ans:- D

16. Clutch, Brake, Horn
A. Car,
B. Scooter,
C. Accident,
D. Steering
Ans:- D


Note: (Question No. 1-12, Find the Relationship)


  1. ‘Jackal’ is related to ‘Howl’ in the same way as ‘Cow’ is related to:
    A. Caws,
    B. Hoot,
    C. Coo,
    D. Moo
    Ans:- D
  2. ‘Reading’ is related to ‘knowledge’ in the same way as ‘Work’ is related to:
    A. Money,
    B. Employment,
    C. Experience,
    D. Engagement
    Ans:- C
  3. ‘Mountain’ is related to ‘Hill’ in the same way as ‘River’ is related to:
    A. Path,
    B. Swimming,
    C. Flowing,
    D. Tank
    Ans:- D
  4. ‘College’ is related to ‘Teachers’ in the same way as ‘Hospital’ is related to:
    A. Doctors,
    B. Patients,
    C. Medicine,
    D. Beds
    Ans:- A
  5. ‘Sea’ is related to ‘Ship’ in the same way as ‘Road’ is related to:
    A. Traffic,
    B. Travelers,
    C. journey,
    D. Bus
    Ans:- D
  6. ‘Flower’ is related to ‘Bud’ in the same way as ‘Fruit’ is related to:
    A. Seed,
    B. Tree,
    C. Flower,
    D. Stem
    Ans:- C
  7. ‘Dogs’ is related to ‘Bark’ in the same way as ‘Goats’ is related to:
    A. Bleat,
    B. Crow,
    C. Grunt,
    D. Howl
    Ans:- A
  8. ‘Table’ is related to ‘Wood’ in the same way as ‘Shirt’ is related to:
    A. Cotton,
    B. Cloth,
    C. Dress,
    D. Uniform
    Ans:- B
  9. ‘Smoke’ is related to ‘Pollution’ in the same way as ‘War’ is related to:
    A. Victory,
    B. Treaty,
    C. Defeat,
    D. Destruction
    Ans:- D
  10. ‘Dress’ is related to ‘Body’ in the same way as ‘Bangles’ is related to:
    A. Glass,
    B. Lady,
    C. Wrist,
    D. Beauty
    Ans:- C
  11. ‘Rabbit’ is related to ‘Burrow’ in the same way as ‘Lunatic’ is related to:
    A. Prison,
    B. Cell,
    C. Barrack,
    D. Asylum
    Ans:- D
  12. ‘Jade’ is related to ‘Green’ in the same way as ‘Garnet’ is related to:
    A. Red,
    B. Blue,
    C. Orange,
    D. Yellow
    Ans:- A

Read More GK

Current Affairs 2017 Computer GK
Current Affairs 2016 GK in Hindi
Science GK History GK
Constitution GK Uttarakhand GK
Solved Papers GK UPSC Questions for Practice
Economics GK Geography GK
Important Question for SSC Railway Exams Important GK
Question Banking GK Political Science GK

Remember- Practice will Make you Perfect. So always do it for your examination success.


961 total views, 2 views today

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *