Online Quiz GK Science GK

45 Important Questions Quiz for Physics


45 Important Questions Quiz for physics

In this post we have collect 45 Important Questions Quiz for Physics for you to prepare for upcoming examinations and these questions are very important for ssc, upsc, banks, railways and other exams. Start giving answers.


START NOW


Question (1) Ampere-hour is the unit of which among the following?
a) Power,
b) Energy,
c) Intensity of current,
d) Amount of charge

Question (2) Which among the following quantities is scalar?
a) Velocity,
b) Acceleration,
c) Work,
d) Force

Question (3) Nichrome wire is used in an electric heater because _ ?
a) It has high resistance,
b) It has high melting point,
c) It can resist a current upto approx 5 amperes,
d) For all of the above reasons

Question (4) A moving electric charge produces _ ?
a) Only electric field,
b) Only Magnetic field,
c) Both electric and magnetic field,
d) Either electric or a magnetic field

Question (5) One mega watt hour (MWH) is equal to?
a) 3.6 × 103 joule,
b) 3.6 × 104 joule,
c) 3.6 × 107 joule,
d) 3.6 × 109 joule

Question (6) At what temperature are the temperature on Celsius and Fahrenheit scales equal?
a) 273 degree Celsius,
b) -273 degree Celsius,
c) -40 degree Celsius,
d) 40 degree Celsius

Question (7) With an increase in pressure the melting point of max will?
a) Decrease,
b) Increase,
c) First increase and then decrease,
d) Remain Unaffected

Question (8) Which among the following is the best conductor of electricity?
a) Silver,
b) Copper,
c) Gold,
d) Lead

Question (9) Which among the following order of decreasing wavelengths of electromagnetic waves is correct?
I. Radio waves, II. Infrared rays, III. Visible Light, IV. X-Rays.
a) II, I, IV, III
b) I, III, II, IV
c) I, II, III, IV
d) IV, III, II, I

Question (10) Gas law was given by?
a) Boyle,
b) Ostwald,
c) Arrhenius,
d) Faraday

Question (11) Kilowatt – hour is a unit of?
a) Energy,
b) Power,
c) Electric charge,
d) Current

Question (12) Who discovered X-Rays?
a) Madam Curie,
b) Einstein,
c) Roentgen,
d) J. J. Thomson

Question (13) Which among the following are primary colors?
a) Red, Green, Blue
b) Blue, Yellow, Green
c) Red, Magenta, Yellow
d) Yellow, Violet, Blue

Question (14) Light from the laser is _ ?
a) Monochromatic,
b) Composite,
c) Dispersed light,
d) Incoherent

Question (15) Choke is used to_ ?
a) Reduce the current in AC circuit,
b) Reduce the current in DC circuit,
c) Convert AC to DC,
d) Convert DC to AC

Question (16) In a standing wave the distance between a node and adjacent antinode is _ ?
a) 3λ / 2,
b) λ / 2,
c) λ / 4,
d) 3λ / 4

Question (17) A telescope and microscope differ in that _ ?
a) Both are different instruments,
b) Telescope’s eyepiece with longer focal lengths that the oblective,
c) Telescope has objective of large focal length and eyepiece of smaller focal lengths,
d) None of these

Question (18) Only one part of moon can be seen from earth because _ ?
a) Only one part reflects light,
b) It does not rotate,
c) The period of rotation and revolution are equal,
d) None of these

Question (19) Parsec is a unit of _ ?
a) Pressure,
b) Astronomical distance,
c) Time,
d) Energy

Question (20) In which among the following is alternating current not used?
a) Refrigeration,
b) Heat production,
c) Electroplating,
d) Radio detection

Question (21) Blisters are formed more rapidly by the steam of boiling water in comparision to boiling water itself because _ ?
a) Temperature of the stream is higher,
b) Stream enters the body pores rapidly,
c) Stream is a gas and rapidly covers the body,
d) Stream has latent heat

Question (22) One Kilo Calorie heat will be equal to _ ?
a) 4.2 joule,
b) 4.2 x 102 Joule,
c) 4.2 x 103 Joule,
d) 4.2 x 104 Joule

Question (23) Ball pen works on the principle of _ ?
a) Viscosity,
b) Boyle’s Law,
c) Gravitational force,
d) Capillarity and surface tension

Question (24) The apparatus used in submarines to give clear view of the objects on the surface of the ocean or ground is known as _ ?
a) Periscope,
b) sectant,
c) stereoscope,
d) telescope

Question (25) Growth of the baby in the uterus is found using _ ?
a) X-rays,
b) Gamma rays,
c) Ultra sound,
d) Ultra Violet rays

Question (26) The form of matter are _ ?
a) 3,
b) 4,
c) 5,
d) 7

Question (27) The Period of revolution round the sun is maximum by which among the following planets?
a) Mercury,
b) Venus,
c) Earth,
d) Mars

Question (28) Einstein got the Nobel prize for?
a) Theory of Relativity,
b) Photo-electric effect,
c) Polarisation,
d) Radio activity

Question (29) Galvanometer can be converted into a voltmeter by using?
a) Low resistance in series,
b) High resistance in series,
c) Low resistance in parallel,
d) High resistance in parallel

Question (30) If a red-green flag is seen in green light it appears to be of which of the following colour?
a) Green,
b) Black,
c) Black-Green,
d) Red-Black

Question (31) Which among the following is the surface to surface missile that is made in India?
a) Dharti,
b) Akash,
c) Prithivi,
d) Naag

Question (32) Lightning conductors are made up of _ ?
a) Iron,
b) Aluminium,
c) Copper,
d) Steel

Question (33) The I.C Chip used in a computer is made up of _ ?
a) Silicon,
b) Chromium,
c) Gold,
d) Lead

Question (34) Which planet is nearest to the earth?
a) Mercury,
b) Jupiter,
c) Venus,
d) Mars

Question (35) The Element of an electric heater is made of _?
a) Nichrome,
b) Copper,
c) Aluminum,
d) None of these

Question (36) When water is heated from 0 degree Celsius to 100 degree Celsius, the volume of water?
a) Increase gradually,
b) Degrease gradually,
c) First increase, then decrease,
d) First decrease , then increase

Question (37) An ice cube is floating on the surface of water: How will the water level be affected by melting of this ice cube?
a) Water level will be raised,
b) Water level will go down,
c) Water level will remain the same,
d) Water level will first rise up then it will go down

Question (38) What will be the effect on gravitational acceleration if the earth suddenly stops its rotation?
a) It will reduce at the poles,
b) It will increase at the poles,
c) It will decrease at the equator,
d) It will increase at the equator

Question (39) Ohmic conductor among the following is _ ?
a) Transistor,
b) Thermal value,
c) Electrolyte,
d) Constantum

Question (40) Persistence of vision is the principle behind?
a) Camera,
b) spectroscope,
c) Cinema,
d) Periscope

Question (41) The weight of a body is _ ?
a) The same everywhere on the surface of the earth,
b) Maximum at the poles,
c) Maximum at the equator,
d) More on the hills than in the plains

Question (42) At what temperature a body will not radiate any heat energy?
a) 0 degree C,
b) 273 degree C,
c) 100 degree C,
d) -273 degree C

Question (43) Which metal is commonly used for making an electromagnet?
a) Copper,
b) Iron,
c) Nickel,
d) Cobalt

Question (44) The ozone layer protects us from?
a) Ultra violet rays,
b) Radio waves,
c) Visual radiation,
d) Infrared radiation

Question (45) Fire in the diesel engine is produces by which of the following?
a) Compression,
b) Spark plug,
c) Friction,
d) Self starter


Answers

1-d,   2-a,   3-d,   4-c,   5-d,   6-c,   7-b,   8-a,   9-c,   10-a,   11-b,   12-c,   13-a,   14-a,   15-a,   16-c,   17-c,   18-c,   19-b,   20-c,   21-d,   22-c,   23-d,   24-a,   25-c,   26-a,   27-d,   28-b,   29-b,   30-c,   31-c,   32-c,   33-a,   34-d,   35-a,   36-d,   37-c,   38-b,   39-d,   40-c,   41-b,   42-d,   43-b,   44-a,   45-a


VERY IMPORTANT GK POST FOR YOU


Read 50 Important GK Notes about Great Physics Scientist


 

Leave a Comment