SOLVED SAMPLE PAPER FOR SSC CGL EXAMS


SOLVED SAMPLE PAPER FOR SSC CGL EXAMS

Solved Sample Paper for SSC CGL: Dear reader’s here in this post we have combined 50 Solved Sample Paper for SSC CGL and these all questions are very important for your next examinations in 2018 and 2019.

Read all these GK Solved questions answers and increase your GK level.
Good Luck for your Next SSC Exams.


Question 1. Who was the President of India between this period : 25 July 1987 to 25 July 1992?
(A) Ramaswamy Venkataraman,
(B) Shankar Dayal Sharma,
(C) Neelam Sanjiva Reddy,
(D) Kocheril Raman Narayanan
Answer:- A

Question 2. How many members can be nominate by the President to the Rajya Sabha?
(A) 6 members,
(B) 9 members,
(C) 12 members,
(D) 15 members
Answer:- C

Question 3. The first General elections under the Indian constitution were held in which year?
(A) 1950,
(B) 1951,
(C) 1952,
(D) 1953
Answer:- C

Question 4. The President of India is elected by which procedure?
(A) Parliament,
(B) State legislatures,
(C) By the people directly,
(D) By an electrol college consisting of the elected members of the Lok Sabha, the Rajya Sabha and the State Legislative Assemblies
Answer:- D

Question 5. Permanent harness of water is due to the presence of?
(A) Calcium bicarbonate,
(B) Magnesium bicarbonate,
(C) Calcium sulphate,
(D) Sodium bicarbonate
Answer:- C

Question 6. Liquified Petroleum Gas (LPG) consist of?
(A) Butane and propane,
(B) Ethane and hexane,
(C) Ethane and nonane,
(D) None of these
Answer:- A

Question 7. Which of the following is present in hard water?
(A) Calcium,
(B) Aluminium,
(C) Sodium,
(D) Chlorine
Answer:- A

Question 8. Which article of the Indian constitution empowers the President of India to impose central rule on a state?
(A) Article 256,
(B) Article 356,
(C) Article 370,
(D) Article 373
Answer:- B

Question 9. The time-gap between two sessions of parliament must not exceed?
(A) 3 months,
(B) 6 months,
(C) 9 months,
(D) 12 months
Answer:- B

Question 10. The vacancy in the office of the President must be filled within?
(A) 6 month,
(B) 9 month,
(C) 12 month,
(D) 3 month
Answer:- A

Question 11. The drafting committee of the Indian Constitution was headed by?
(A) Dr. B. R. Ambedkar,
(B) Dr. Rajendra Prasad,
(C) N. Gopalaswamy,
(D) Jawahar Lal Nehru
Answer:- A

Question 12. The sanctioned strength of the Judges of Supreme Court of India including the Chief Justice is?
(A) 15,
(B) 17,
(C) 20,
(D) 26
Answer:- D

Question 13. Who was the first President of India to be elected unopposed?
(A) Dr. S. Radhakrishana,
(B) N. Sanjiva Reddy,
(C) V. V. Giri,
(D) Dr. Rajendra Prasad
Answer:- B

Question 14. The maximum strength of the Lok Sabha and the Rajya Sabha is?
(A) 525 and 250,
(B) 552 and 250,
(C) 535 and 275,
(D) 500 and 250
Answer:- B

Question 15. If the Vice-president were to submit his resignation, he would notify to?
(A) The President of India,
(B) The Prime Minister,
(C) The Chief Justic of India,
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Answer:- A






Question 16. What is the minimum strength of a State Legislative Assembly?
(A) 40,
(B) 60,
(C) 50,
(D) 70
Answer:- B

Question 17. India is the third developing country to host the 2010 commonwealth Games. The other two are?
(A) Malaysia and South Korea,
(B) Singapore and Jamaica,
(C) Jamaica & China,
(D) Malaysia & Jamaica
Answer:- D

Question 18. The Comptroller and Auditor General of India is appointed by the?
(A) Prime Minister of India,
(B) President of India,
(C) Finance Minister,
(D) Lok Sabha
Answer:- B

Question 19. When was the Planning Commission set up to prepare a blue print of development for the country?
(A) 1948,
(B) 1949,
(C) 1950,
(D) 1951
Answer:- C

Question 20. Who was the first Chairman of the Planning Commission?
(A) Dr. S. Radhakrishnan,
(B) Dr. Rajendra Prasad,
(C) Jawahar Lal Nehru,
(D) Sardar Patel
Answer:- C

Question 21. The National Development Council was set up in?
(A) 1948,
(B) 1950,
(C) 1951,
(D) 1962
Answer:- C

Question 22. The First Five-year plan covered the period?
(A) 1947-52,
(B) 1950-55,
(C) 1951-56,
(D) 1952-57
Answer:- C

Question 23. Article 370 of the Indian constitution deals with?
(A) The Emergency Powers of the President,
(B) The special position of the state of Jammu and Kashmir,
(C) The power of the President to seek the advisory opinion of the Supreme Court on any matter of public importance,
(D) Distribution of taxes between the Centre and the State
Answer:- B

Question 24. The Supreme commander of the Defence Forces of India is?
(A) The Defence Minister,
(B) The Prime Minister,
(C) The Chief of the Army Staff,
(D) The President of India
Answer:- D

Question 25. Which of the following rivers flows through a rift valley?
(A) Kaveri,
(B) Krishna,
(C) Tapti,
(D) Godavari
Answer:- C


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.