Top Most Questions about The State Uttarakhand and General knowledge


Top Most Questions about The State Uttarakhand and General knowledge

Hello users. In this post “Top Most Questions about The State Uttarakhand and General knowledge” we have publish the latest and very important questions series of “Uttarakhand GK, top most place, tourist place Uttarakhand, famous place, international boundaries, festivals, history Uttarakhand” in this section.

These all 60 questions below are included in these topics and highly important and asked many times in the Uttarakhand all level examinations in the past years 2011 to 2017.


Question No: 1. Where is the China peak situated?
(A) Chamoli,
(B) Almora,
(C) Uttar Kashi,
(D) Nainital
Answer:- (D)

Question No: 2. The world famous ‘Valley of flowers’ is situated at?
(A) Nainital,
(B) Chamoli,
(C) Uttar Kashi,
(D) Pauri
Answer:- (B)

Question No: 3. Which of the following temples is situated at Kedar Nath?
(A) Vishnu,
(B) Shiva,
(C) Brahma,
(D) Kali
Answer:- (B)

Question No: 4. Which of the following pilgrimage centres is a place of re-establishment of Hindu religion by Shankracharya?
(A) Haridwar,
(B) Badri Nath,
(C) Kader Nath,
(D) Rishikesh
Answer:- (B)

Question No: 5. Project tiger was started in?
(A) 1973,
(B) 1977,
(C) 1985,
(D) 1979
Answer:- (A)

Question No: 6. Hailey National park is now known as?
(A) Rajaji National park,
(B) Govind National Park,
(C) Nanda Devi,
(D) Corbett
Answer:- (D)

Question No: 7. Dhikala is Entry gate of Which National Park?
(A) Rajaji,
(B) Corbett,
(C) Valley of Flowers,
(D) Govind
Answer:- (B)

Question No: 8. Askot Wildlife sanctuary is in?
(A) Almora,
(B) Uttarkashi,
(C) Pithoragarh,
(D) Chamoli
Answer:- (C)

Question No: 9. Rajaji National Park is in?
(A) Dehradun,
(B) Almora,
(C) Mussoorie,
(D) Pothoragarh
Answer:- (A)

Question No: 10. Nanda Devi national park is in?
(A) Chamoli,
(B) Uttarkashi,
(C) Rudraprayag,
(D) Tehri
Answer:- (A)

Question No: 11. UNESCO world heritage National parks is/are?
(A) Valley of Flower,
(B) Nanda Devi,
(C) A & B Both,
(D) none
Answer:- (C)

Question No: 12. How many universities are there in Uttarakhand?
(A) 7,
(B) 8,
(C) 9,
(D) 11
Answer:- (D)

Question No: 13. Which of the following passes is in Uttarakhand?
(A) Mana,
(B) Darma,
(C) Kungri-Bigri,
(D) Lipulekh
Answer:- (A)

Question No: 14. What is the main cause of the formation of Uttarakhand?
(A) Land and identity of hilly people,
(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration,
(C) Protection of hill peoples culture,
(D) Political awarness of hilly people
Answer:- (B)

Question No: 15. Where is the Jawahar Lal Nehru Mountaineering Institute ‘?
(A) Dehradun,

(B) Uttar Kashi,
(C) Uttarkashi,
(D) Bageshwar
Answer:- (C)






Question No: 16. Govind national park is in?
(A) Chamoli,
(B) Almora,
(C) Uttarkashi,
(D) Nainital
Answer:- (C)

Question No: 17. Sona River wild life sanctuary is in?
(A) Pauri,
(B) Chamoli,
(C) Uttarkashi,
(D) Dehradun
Answer:- (A)

Question No: 18. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha?
(A) 1st August, 2000,
(B) 5th August, 2000,
(C) 28th August, 2000,
(D) 30th August, 2000
Answer:- (A)

Question No: 19. Main source of income of Uttarakhand is?
(A) Energy,
(B) Forest resources and tourism,
(C) Industry,
(D) Agriculture
Answer:- (B)

Question No: 20. Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?
(A) Dehradun,
(B) Mussoorie,
(C) Nainital,
(D) Almora
Answer:- (B)

Question No: 21. How many types of forests are found in Uttarakhand?
(A) Four,
(B) Two,
(C) Three,
(D) Five
Answer:- (A)

Question No: 22. Binsar Wildlife sanctuary is situated in?
(A) Almora,
(B) Pithoragarh,
(C) Chamoli,
(D) Rudraprayag
Answer:- (A)

Question No: 23. People of which tribes lives in Rajaji National Park?
(A) Gujjar,
(B) Bheel,
(C) Tharu,
(D) none
Answer:- (A)

Question No: 24. At present what is the area of Uttarakhand?
(A) 53.483 km square,
(B) 55,420 km square,
(C) 50,343 km square,
(D) 52,530 km square
Answer:- (A)

Question No: 25. Hemkund Lake is Surrounded by?
(A) 5 Mountains,
(B) 6 Mountains,
(C) 7 Mountains,
(D) 8 Mountains
Answer:- (C)


You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.